/ РБ "Дора Габе" - Добрич
Регионална библиотека „Дора Габе“ се включва в проект „GENERATION CODE”, подкрепен от Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки - България“.  В библиотеката вече стартира първото обучение по програмиране с използване на робота Finch, с ученици от четвърти клас на СУ „П.Р. Славейков”.

Библиотека "Дора Габе" получи дарение от инициативата "Книги за всички"

Десетте роботчета Финч, използвани в обучението, са предоставени на Регионалната библиотека  от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки - България“, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория. 

В обучението се включват 10 възпитаници на СУ „П.Р.Славейков”, с обучител Димитър Георгиев. То ще продължи до 29 март 2019 г. Заниманията се провеждат два пъти в седмицата. Предвижда се курсът да завърши с решаването на задача в края на месец март, а най-добре представилите се ученици ще имат възможност да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране. 
 
Според библиотечните специалисти, заниманието с робота Финч може да помогне и мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, и е възможност за бъдещо професионално развитие.

Шестата книга на Йордан Кръчмаров има своята първа среща с публиката

Директорът на библиотеката, Невяна Христова, подари на малките програмисти забавната книга Scratch - Програмиране за деца на Роузи Дикинс, в която ще открият пълен курс по програмиране на Scratch, който включва инструкции стъпка по стъпка от първите срещи със Scratch до създаването на работещ код и анимации, идеи за игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене.

През последните три години Фондация „Глобални библиотеки - България“ в партньорство с Посолството на САЩ и обществените библиотеки  в страната работи активно за популяризиране сред деца и ученици на забавното програмиране с робота Финч и да разширява техните интереси към STEM. 

Инициативата отговаря и на стремежа на библиотеката да подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите.