Излиза книга на Данчо Кръчмаров
Излиза книга на Данчо Кръчмаров
В Регионална библиотека „Дора Габе““ от 18.00 ч. ще бъде представена книгата „Море под клепачите“ на Йордан Кръчмаров. Това е шестата книга на добруджанския поет, издадена след кончината му от негови приятели. Появява се десет години след като ИК „Жанет 45“ издаде „Полюшвана от вятъра мишена“ със събрани стихотворения.

В „Море под клепачите“ съставителите - членове на сдружението на писателите в Добрич, представят двайсетина от най-добрите стихотворения на Кръчмаров, както и непубликувани проза и драматургия - две пиеси - "Море под клепачите" и "Етюд за кибритена клечица" и новелата "Дух". Включена е статия на проф. Антоанета Алипиева за поезията на автора. Показани са и много снимки на поета. Редактор на новелата "Дух" е Уляна Андреенко, която разказа пред Дарик, че е сглобявала текста от работни листи на Кръчмаров, където той често е разработвал по няколко варианта на едни и същи пасажи. Редакторска работа е положена и по пиесите. По думите на Сашо Серафимов от Сдружението на писателите, нито една от пиесите не е поставяна на сцена досега. Той си спомня, че поетът е имал и една куклена пиеса, но засега този текст не е открит сред архива.

Новата книга е дело на ИК „Фабер“, откъдето поемат изцяло разходите по томчето. Корицата е оформена с акварелна рисунка от проф. Андрей Даниел, участвала в изложбата „Сол за живите“ в ХГ „Добрич, посветена на 70-години от рождението на Данчо Кръчмаров.

На премиерата на "Море под клепачите" ще прозвучат стихове на поета, композирани в песни от Деян Димитров (ритъм китара и вокал). В изпълнението ще му помагат Красимир Костадинов /Червения/ - саксофон и Красимир Димитров – соло китара. Актьорът Валентин Андреев Рафе ще прочете стихове. Представители на Сдружението на писателите ще предложат пък откъси от прозата и драматургията.