Частен съдебен изпълнител поиска отвод на добрички съдии по дело за палеж на кантората му
Частен съдебен изпълнител поиска отвод на добрички съдии по дело за палеж на кантората му / netinfo

Тричленен състав на Добричкия окръжен съд си направи отвод по делото срещу 20-годишния Ганчо Г., подсъдим за запалване на  кантората на частния съдебен изпълнител Николай Желев от Добрич. Съдия - изпълнителят  поиска отвод на целия състав на Окръжен съд – Добрич, като посочи, че колегиалните му отношения с почти всички съдии, могат да попречат на обективното разглеждане на делото. Исканията му ще бъдат докладвани на председателя на съда, който трябва да го разпредели на друг съдебен състав.

 

Според обвинителния акт Ганчо Г. е запалил на 31.08.2008 г. вечерта офис-сграда на частен съдебен изпълнител в централната част на Добрич. Пожарът е създал опасност за живота на работещия там собственик и е причинил значителни материални щети на стойност над 37 хиляди лева. За това деяние Наказателният кодекс предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.

 

По делото е установено, че подсъдимият е закупил предварително 3 литра бензин, с който залял залял фасадата на офиса. Частният съдебен изпълнител видял пламъците и излязъл навън, въоръжен със законно притежаван пистолет. Той видял наведен човек, който продължавал да налива бензин в долната част на сградата. Извикал му: „Какво правиш”, а подпалвачът хукнал да бяга към оживена централна улица. Потърпевшият преценил, че нападателят ще избяга и ще се укрие и затова стрелял. Ганчо Р. бил ранен в таза, без да бъдат засегнати големи кръвоносни съдове и костни структури.

 

Пожаро-техническата експертиза е установила, че пожарът е запален умишлено и е представлявал опасност за живота и здравето на намиращото се вътре в офиса лице.

 

Частният съдебен изпълнител е поискал от прокуратурата да преквалифицира  обвинението в опит за убийство.  След отказ от страна на добричките прокурори, потърпевшият обжалва действията на прокуратурата  пред  Апелативен съд – Варна.

Подсъдимият е внесъл молба за разглеждане на делото като съкратено съдебно следствие.  

 

Ганчо Г. е безработен, неженен, осъждан. Той има 24 регистрации като непълнолетен за криминални прояви.  В момента срещу него се водят дела за грабежи и вещоукривателство.