България може да стане международен модел за детско  участие в обществения живот
България може да стане международен модел за детско участие в обществения живот / Дарик Добрич

България може да стане международен модел за детско участие в обществения живот, обяви в Добрич председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Става въпрос за модела, по който от идната година ще заработи създаденият към Агенцията Съвет на децата. В него ще се привличат участници от всички области в страната, плюс петима представители на деца от уязвими групи. Подборът ще се прави сред постъпилите инвидидуални кандидатури, сред членове на училищни форми за самоуправление, членове на НПО, работещи по темата за детското участие и участници в младежки публично-частни партньорства.

"Целта е да се привлекат деца, които да представляват мнението на регионите си в законодателните процеси на страната", посочи Кънева. Тя пое ангажимент Съветът на децата да се произнася по всички нормативни актове, разработвани от Министерския съвет, а подготвените от децата становища да стигат обратно до съответните органи.

Този модел, който дава възможност на младите хора да се изявяват по-активно, може да се превърне в международен.

"Стартирали сме серия от инициативи да предложим модела за международен модел за детско участие", каза Кънева. По думите й вече е получена принципната подкрепа на Съвета на Европа, има проявен интерес от ЕК и от Комитетите по правата на човека и на детето в ООН.

Председателят на Агенцията за закрила на детето започна от Добрич поредица от регионални срещи, които имат за цел да запознаят местните органи по закрила, неправителствените организации и бизнеса с приоритетите за работата с деца през 2017 година. Освен темата за детското участие във фокуса на вниманието на Агенцията ще бъде създаването на модели за успешно сътрудничество с бизнеса при подпомагането на децата, както и на политики за работа с всички деца, а не само за децата в риск, каквато практика е имало през последните години.