Благодарим за зимното почистване!
Благодарим за зимното почистване! / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Искам в следващите редове да благодарим за почистването на Добрич в последните дни - след снеговалежа от 26 януари и особено този от 29 януари.

Най-напред, според мен, трябва да благодарим на слънцето. Неговите именно усилия направиха възможно днес (10 февруари) да може да се върви по улиците на Добрич евентуално и с друго освен гумени ботуши. С топлите си длани и усмивка, то приласка снежните преспи и ги превърна в кални вадички, стичащи се около стъпките на минувачите и под гумите на забързаните автомобили. Така или иначе, степаната натежала снежна маса вече няма друг избор, освен да изтече, не може да се изгребе.

Благодарим за зимното почистване!
netinfo

На второ място следва да се благодари на хората. Хиляди добричлии не спряха да тъпчат плочките на центъра, тротоарите и улиците, като с упорития си ход разширяваха и уширяваха прокараните от снегопочистващата фирма трасета, пътеки и пътечки и правеха преминаването все по-възможно. Те именно намираха най-различни изобретателни начини да разбутват дебелия 40 сантиметра сняг по тротоарите - докато имаше докъде да бъде надграждан и натрупван, а след това намериха и начини как да се движат по платното и където сварят, за да не бъдат позорно заляти от автомобилите с кална вода, вървейки по тротоарите. Трябва да се отбележи, че дори в кишата от предните 6-7 дни, някои дами не изоставиха изисканите си високи ботуши със свръх тънки токчета, макар и с риск кожата да се покрие с бели следи и като цяло нежното изделие да се зяноса безвъзвратно. За жалост други не издържаха и загрозиха краката си с най-надеждното средство за такива дни - гумени ботуши. Продавачи свидетелстват, че дамските гумени ботуши на много места са вече изкупени.

Благодарим за зимното почистване!
netinfo

Сега следва, няма как, да благодарим и на общината. На тях ще благодарим най-вече за оценката за снегопочистването. Тя беше "отличен" или по-точно - "Операторът положи всички усилия и се справи." - изказано от зам.-кмета Пламен Ганчев. Понеже не успяхме да проведем с общинарите смислен разговор за състоянието на града, затова сега си говорим тук сами, ще прощавате, че ви товарим.
Първо - изниква въпросът защо общинарите и по-точно общинските съветници сключват такъв договор с фирмата, отговорна за зимното поддържане ("А.С.А. България"), че да остават толкова улици извън периметъра на почистване и толкова дейности не задължителни, не спешни, не нужни? Нека се поправи това, щом не е балансирано - лесно е.
Второ - защо не се изгребват големите купчини сняг, натрупан след отнемането му от алеите, и не се пренася той в градинките или в парка. Ако отговорът е: "Защото е скъпо да се гори нафта за камиони да возят снега", ще попитам: "Тогава колко скъпо е да се гори нафта за камиони, от които се поливат китките в парка всеки ден през лятото, осигурено от общината, като водата се пълни от хотел "България" и се превозва дотам?
Трето - защо общината си позволява да остави толкова снежна вода да изтича по улиците и площадите и да разбива настилката, за да се налага след това да се изкърпват със средства от т.нар. "капиталова програма". Свидетели сме как някои улици се кърпят всяка година, плочите на пл."Демокрация" - също. Сега вече ще се добавят и новите клинкерни придобивки на пешеходната зона, където също е изчистено "по избор" на изпълнителя.
Четвърто - ако специализираните коли не стигат - 6-те на "А.С.А." и 11-те други машини на общината, да се вземат от Констанца - нали по трансграничен проект между нашата и тяхната община, румънците си купиха всякаква специализирана техника за извънредни ситуации, с опция да се ползва от двете страни на границата...
Сигурно има и други идеи!?

Благодарим за зимното почистване!
netinfo

В дъното на списъка ни с благодарности поставяме самата снегопочистваща фирма "А.С.А.". Според мннението на мноооооого добричлии те не си свършиха работата. Защо?
Първо - не почистиха добре след снега в неделя - 26 януари - още първия сняг.
Второ - излязоха в денонощен режим след виелицата и втория сняг в сряда (29 януари), но вече имаше добра основа за здраво натрупване, заради слабото чистене след първия сняг. Така се получиха огромни количества, които гражданите нямаше къде да избутват, за да си чистят. Колкото и да призовават от общината, като няма къде да сложиш снега, няма как да го изчистиш, без да го преместиш при съседа. Всяко минаване на снегорин вкарваше снега в дворовете и по тротоарите. Всяко чистене оттам, го връщаше на улицата. Тази игра между чистачи и граждани продължи няколко дни, докато снегът се степа на земята. Тогава се намеси слънцето, което знаете го стопи...
Трето - смекчаващо обстоятелство - възможно е някакъв проблем в организацията на фирмата да е създал фактът, че дългогодишният директор Григор Алексиев от около седмица е сменен, както научихме. Може би и това е дало отражение.

Но - не са виновни изпълнителите - виновни са тези, които поръчват и следят, разпределят и харчат парите ни.

П.С. Накрая искам и да дам един съвет. Нека тези, които мислят как да облагородят парка непрекъснато и го правят, се съобразят къде децата ползват естествени наклони за спускане с шейни през зимните дни. Имаше ги много около езерото, сега ги няма -разоразни са, заради ремонта - дано не завинаги. Засадена с храсти бе и една от най-любимите и скоростни пързалки - зад изрисувания трафопост. Там обаче снегът покри храстите и децата все пак се спускаха със своите шейни. Тези неща следва да се съобразяват - животът е преди всички ремонти.

Благодарим за зимното почистване!
netinfo