Без инциденти мина матурата по български в Добричко
Без инциденти мина матурата по български в Добричко / netinfo

Без инциденти премина матурата по български език и литератур в Добричка област, съобщи шефът на РИО Рина Иванова. От 27-те училища, в които се проведе изпитът, не е постъпил нито един сигнал за опит за преписване или друг проблем. Окончателната бройка на държалите матура зрелостници е 1796, след като 21 не се явиха днес в залите.

Вариант 1 на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература беше изтеглен в Министерството на образованието и науката. Над 78 200 абитуриенти от цялата страна писаха аргументират текст по фейлетона "Разни хора, разни идеали" от Алеко Константинов.

За първи път тази година училищата в страната научиха изтегления вариант по електронен път чрез парола, която съобщи образователният министър Даниел Вълчев.

Зрелостниците имаха четири часа, за да решат тест от 40 задачи. Последният 41 въпрос е аргументиран текст по литературно произведение: „Прочетете откъса от фейлетона „Разни хора, разни идеали" на Алеко Константинов и коментирайте в обем до четири страници проблема за подмяната на ценностите".

Матурата по български език и литература бяха ангажирани 1054 училища в страната. Поведението на над 15 000 квестори и на учениците бе проследено от повече от 800 камери.

Тази година 35 университета у нас ще признават оценките от матурите за вход.

Втората задължителна матура е по предмет по избор и ще се проведе във вторник.