Бедстващият кораб ще бъде разтоварен и проверен
Бедстващият кораб ще бъде разтоварен и проверен / netinfo

Бедстващият кораб ще бъде разтоварен и проверен на порт Балчик.

Както вече "Дарик нюз" съобщи, сирийски кораб, плаващ под грузински флаг, акостира принудително около 11.20 часа на порт Балчик. Причината е, че плавателният съд е превозвал неукрепен товар – влекачи за тирове, които са се разместили. Така се създала опасност за съда и за екипажа.

Бедстващият кораб „Хиба - Б” е 4,4 тонен и има 15 души екипаж. Пътувал е от румънското пристанище Констанца към Сирия. В ранните часове тази сутрин е навлязъл в български териториални води. Около 6.40 часа, когато корабът се е намирал близо до нос Калиакра, е подаден сигнал, че заради неукрепен товар има опасност съдът да аварира. Установено е, че хамбарите на кораба са полупълни с желязо, а върху тях са качени нови влекачи за тирове. Предполага се, че заради лошото време и недобро укрепване камионите са се разместили и корабът се е наклонил надясно.

Когато плавателният съд навлезе в балчишкото пристанище, 4 от 16-те влекача висяха през фалшборда. Той самият пък бе силно изкривен.

Порт-стейт контрола на Морска администрация – Варна ще извърши пълна проверка по случая, каза изп.директор на порт Балчик капитан Кузман Попов. Корабът ще бъде разтоварен и камионите ще бъдат пренаредени и укрепени. Част от товарните коли ще бъдат вкарани в хамбарите.

Направените разходи от българския порт би трябвало да бъдат заплатени от корабособственика – сириец и наемателя, заяви капитан Попов.