Руската легенда Сергей Савелиев, който е сред основните претенденти за титлата при ветераните до 50 г.
Руската легенда Сергей Савелиев, който е сред основните претенденти за титлата при ветераните до 50 г. / СК "Дама купа"
Ваканционно селище Албена ще е домакин  на 19-то издание на Международния фестивал по тенис на маса. Форумът, който събира състезатели от четири поколения, стартира на 22 юли и ще продължи до 30 юли. Фестивалът е най - голямото събитие в този спорт у нас и тази година ще събере над 600 участници от 16 държави.
 
В спортна зала „Албена” в курорта вече започна международен тренировъчен лагер за деца, юноши, младежи и девойки. В се включват над 40 състезатели от България, Русия, Румъния, Турция, Молдова и Казахстан. Под ръководството на най - добрите български треньори Цветомир Цонев, Стефан Лъвчиев, Станислав Иванов, Костадин Андреев и на треньора на руската младежка национална "гарнитура" младите таланти ще проведат  триразови тренировки до 21 юли,а от 22 юли започва 10-я Международен фестивал за деца /момичета и момчета до 12години/, кадети и кадетки /до 15г./ и юноши и девойки /до 18г/. Турнирите във всички възрастови категории са индивидуални, като състезателите се разделят в групи от по 4 до 6 човека където играят по схема "всеки срещу всеки", след което първите двама от всяка група продължават по схема за определяне на призьорите, информират организаторите от спортен клуб „Дама купа”.
 
Финалите при младите таланти са във вторник,25 юли, когато победителите във всяка категория ще вдигнат шампионските купи.
 
От 26 юли стартират състезанията и при ветераните. Те ще се конкурират в различни възрастови категории от 30 до над 70 години.
 
От 27 юли започват и майсторките турнири "Albena Open" при мъжете и жените, в които ще вземат участие почти всички най - силни български и румънски състезатели и много "звезди" от Русия, Молдова,Турция, Украйна и други европейски страни. С интерес се очаква участието на италианският национал от български произход Нягол Стоянов, който е безспорен лидер за шампионската титла при мъжете.