/ Thinkstock/Getty Images
Адвокат Мая Димитрова - водач на групата на БСП в новия Общински съвет на Добрич, бе избрана на председател на местния парламент. Това се случи на първата сесия на ОбС за мандат 2019-2023 година, която се провежда днес.

Тържествено заседание провежда новият Общински съвет на Добрич

Заседанието бе открито от областния управител Красимир Кирилов. Председателят на ОИК Добрич Цонка Велкова обяви решението на комисията за избора на новия кмет и общински съветници и им връчи удостоверенията, след което те се заклеха.

Заседанието бе ръководено от най-възрастния общински съветник - Гинка Василева от листата на Местна коалиция ДБГ, като бе избрана 5-членна комисия по избора на председател.

6 партии влизат в ОбС-Добрич, вижте разпределението

Направени бяха две предложения - Мая Димитрова от БСП и Милко Пенчев от НФСБ, а общинските съветници гласуваха с таен вот. Мая Димитрова получи 24 гласа, а Милко Пенчев - 16. В урната имаше и една недействителна бюлетина.

Шест партии влязоха в местния парламент, който се състои от 41 общински съветници. ГЕРБ имат най-много места - 15. Следват Местната коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) с 13 мандата, БСП – 7, по двама общински съветници имат НФСБ, ВМРО и ДПС.