60% спад на руски туристи това лято в Албена
60% спад на руски туристи това лято в Албена / Дарик Добрич

60% спад на руския пазар очаква курортът Албена през това лято. „Сезонът ще бъде труден, липсата на руски туристи ни поставя пред предизвикателства. Няма такъв пазар или съвкупност от пазари, които да компенсират отлива на руските гости, а те за Албена са 30% от общия брой, заяви търговският директор на ваканционното селище Маргита Тодорова.

Тя допълни, че се разчита на записвания в последния момент и на ръст на други пазари, но всички плюсове, които се очертават, няма да могат да компенсират липсата на руснаци.

Увеличение имат заявките от Бенелюкс, Скандинавските страни, Германия, разчита се на ръст и от държавите в Централна и Източна Европа. Усилията на ръководството на Албена са насочени към Молдова и Беларус.

Като цяло се очаква 10-процентен спад на нощувките. „Въпреки конкуренцията и дъмпинговите цени около нас, се надяваме да задържим българските туристи. В тази връзка удължихме периода на ранните записвания, ще въведем и други отстъпки”, посочи Тодорова.

Тя заяви, че гледа скептично на възможността до началото на активния сезон да бъде извършена корекцията на река Батовска, която миналата година се разля и наводни 6 хотела. По думите й писмата и проектите отлежават на различни бюра. За извършване на корекцията са нужни 380 хил лева, но не те са проблемът, а бавната реакция на институциите. Хотел „Гергана”, който най-тежко пострада от наводнението, е възстановен ще отвори на 12 май за германски туристи.

Намеренията в дългосрочен план са да изградим голф игрище с 18 дупки в близост до Албена, в района на селата Рогачево и Оброчище, каза още Маргита Тодорова, като припомни, че вече трета година в курорта се развива плажен голф.