44 деца са имали противообществени прояви в Добрич през 2016 година
44 деца са имали противообществени прояви в Добрич през 2016 година / DarikNews.bg, архив

38 възпитателни дела срещу общо 44 деца е разгледала през 2016 година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 4 от децата са били малолетни, а 40 – непълнолетни. Момичетата са 15, а момчетата - 29.

Има ръст в броя на делата, след като през 2015 година те са били 27.

Извършените противообществени прояви са кражби, физически и психически тормоз, хулигански прояви, скитничество и бягство, притежание и употреба на наркотични вещества, увреждане на чуждо имущество и управление на МПС без свидетелство за самоуправление.

Наблюдава се тенденция за намаляване на случаите на хулигански прояви и бягства, извършени от момичета през годината, констатират от комисията.

В годишния й отчет пише, че родителите не изявяват желание да участват в психологически консултации и програми. Голяма част от тях смятат, че причината за асоциалното поведение на детето им не се корени в техните възпитателни подходи и затова трудно работят със специалисти. Комисията включва такива родители в „Училището за родители”, което се организира през почивните дни и се разискват теми като: „Отговорности на самотния родител при отглеждане и възпитание на децата”, „Взаимоотношение между родител дете” и др.

През 2016 г. две деца са имали повече от едно възпитателно дело. Причините - попадане в криминогенна среда, дефицит на внимание от страна на близките, проблеми в общуването, а в повечето случаи съвкупност от няколко причини. В единия от случаите, въпреки наложените възпитателни мерки, не са настъпили положителни промени в поведението на детето и то е настанено във възпитателна институция.

Три са делата през м.г. спрямо трима непълнолетни за притежание и употреба на наркотични вещества. Във връзка с този проблем комисията проведе и анкетно проучване сред 300 ученици на възраст 14-16 години. Целта на проучването бе да се установи информираността, поведението и отношението на учениците спрямо употребата на психоактивни вещества.

През 2016 година Отдел ”Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ в Добрич е подал сигнал за малолетно момиче – жертва на трафик на хора, което е екстрадирано от Швейцария. С помощта на Детска педагогическа стая детето е установено и с него работи обществен възпитател.

През 2016 г. в комисията е разгледано и предложение от отдел „Закрила на детето” за предсрочно прекратяване на престоя на непълнолетно момиче във възпитателно училище поради  бременност. Комисията обаче не разрешила това, тъй като бременността е била прекъсната спонтанно. Освен това цялостното поведение на момичето било свързано със скитничество и липса на зряло поведение. То направило и опит да се самоубие с лекарства.

Няма установени малолетни и непълнолетни, споделящи идеи или принадлежащи към радикални и екстремистки групи. Няма и установени малолетни и непълнолетни, извършващи противообществени прояви и насилие, мотивирано на расова, верска и етническа омраза или като резултат от споделяне на екстремистки идеи или членство в радикални групи и организации, сочи още отчетът на Комисията. Той трябва да бъде приет на сесията на ОбС на 31 януари.