195 хиляди лева събрани до момента от патентен данък
195 хиляди лева събрани до момента от патентен данък / netinfo
На 30 септември изтича срокът за втората, окончателна вноска на данъка върху превозните средства, припомнят от общинския отдел „Местни данъци и такси”. Спрените от движение автомобили бяха освободени от данък до 2006 година, но през 2007-ма и 2008 година за тях също се плаща налог, ако не са бракувани по съответния ред, напомня шефът на отдела Добринка Стоилова. „Много граждани не знаят това и са изненадани, че дължат данък за спрени от движение коли”, коментира Стоилова.

Гражданите трябва да знаят още, че на 30 септември изтича и срокът за плащането на третата вноска на имотния данък и такса битови отпадъци.

До 31 октомври пък е срокът за издължаване на патентния данък. Според документите на отдел „Местни данъци и такси” за тази година няма декларирана дейност от гадатели, екстрасенси, биоенерготерапевти и компаньонки. Тези екзотични професии не са били регистрирани в Добрич и през 2007 година. Обявеният за тях патентен данък е между 4 и 5 хиляди лева за година. 9 часовникари са си платили до момента налога, който е 180 лева. Издължен е и данък от 290 лева за единствения регистриран градски санитарен възел под аренда.

От началото на годината до момента от патентен данък са събрани 194 хил.974 лева. Това са 65% от планираните 300 хил.лева приходи за общината.