13 двойки близнаци проплакаха в добричката болница през миналата година
13 двойки близнаци проплакаха в добричката болница през миналата година / Дарик Добрич

Няма значително намаляване на ражданията в добричката болница, каквато тенденция се очертава в много от регионите на страната в последните години, информира за Дарик началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в болницата д-р Трифон Йорданов.

За 2013 година в медицинското заведение са регистрирани 1 151 раждания, спрямо 1 162 – за 2012 г. Мъртвородените бебета през миналата година са 12. В тази статистика влизат и тъй наречените гранични бременности, обясни д-р Йорданов, което означава, че бебетата са били съвсем незрели и недоносени. В част от случаите плодовете са били мъртви в утробите на жените още при постъпването им в болницата.

През 2013 г. няма починали родилки, няма и тежки усложнения както за майките, така и за живородените бебета, показва още статистиката на здравното заведение.

От болницата отчитат още 13 раждания на близнаци за миналата година. 127 са недоносените бебета, което е 11% от всички раждания или с около 2% под средното за страната. Родилите със секцио жени са 392. В повечето от случаите оперативна намеса се предприема по медицински показания и много рядко по желание на жените, уточни д-р Йорданов. Най-младата родилка е била на 14 години, а най-възрастната – на 42 години. За първите десетина дни на новата 2014 година в болницата са родени 22 бебета, като първото е момиче.

12 лекари работят в АГ- отделението на МБАЛ - Добрич, като трима от тях са млади специализанти. От месец септември отделението разполага с 4 D ехографски апарат и цветен доплер, на които могат да се извършват прегледи на съвременно ниво.

За улеснение на бъдещите майки в АГ-отделението ежемесечно се провежда „Училище за родители”. Обучението се извършва от старшата акушерка и лекар и е напълно безплатно за бременните.

„Предлагаме едни от най-ниските такси в страната за избор на лекар при раждане или екип при секцио” – заяви още д-р Трифон Йорданов. Цените са съответно 300 и 450 лв.

На разположение на бъдещите майки са четири ВИП-стаи. За всяка от тях се заплаща цена от 100 лв. за целия престой, независимо от броя на дните. Останалите стаи са в добро битово състояние след извършения основен ремонт през миналата година.

В отделението се извършват ежедневно и множество гинекологични операции. Само за 2013 г. са направени над 100 хистеректомии и около 100 лапароскопски операции, сочи още статистиката.