бебе
бебе / netinfo
Историята на бебето е истинска одисея – заченато ин витро, родено преждевременно,  прекарало три месеца в Отделението по неонатология, то скоро ще е в обятията на майка си

Най-малката героиня на УМБАЛ Бургас се казва Екатерина Гогова, а нейната история звучи като истинска  одисея.  

Екатерина е дълго чакано бебе, зачената е ин витро, но заради проблеми с бременността идва на бял свят преждевременно в началото на осмия месец с тегло много по-ниско от нормалното - едва 600 грама. Днес животът ѝ е вън от опасност и тя ще се развива нормално като другите деца,  благодарение на общите  усилия на лекари от три отделения на УМБАЛ Бургас. Първоначално майката е настанена в Родилно отделение, където се опитват да задържат раждането максимално дълго, за да дадат още време за развитие на плода, след това жената постъпва и в Гинекологично отделение. Майката е под постоянно наблюдение на лекарите, които са готови да реагират във всеки един момент. На 24-ти ноември 2016г., в деня на Св. Екатерина, бебето проплаква  във вещите  ръце на  д-р Антонио Душепеев, а веднага след това е преведено  в  Отделението по неонатология. Именно там  вече трети месец грижи за нея полагат д-р Стилияна Томова и нейният екип.

„В началото Екатерина бе в кувьоз и не можеше да диша самостоятелно. Но днес тя вече тежи близо 1800 грама,  храни се с биберон и е усмихнато бебе, което обича да спи през деня и да плаче вечер”, споделя с усмивка  началникът на Отделението по неонаталогия д-р Томова. Когато достигне тегло от 2 килограма, Екатерина  ще бъде изписана и най-накрая ще се озове в прегръдките на майка си за постоянно.  

Малката Катя не е единственото чудо в отделението, където са свикнали да се борят за живота на недоносени бебета. Под грижите им в момента е момченце с тегло 1100 грама, родено преждевременно в 31-та гестационна седмица. Също и момиченце, което тежи само 850 грама, родено в  25-та гестационна седмица, докато майка му пътува в маршрутка. За всички малки пациенти се полагат денонощни грижи.