Верният настойник
Верният настойник
Сдружението помогна на над 5000 нуждаещи се в Бургаска област

Над 5000 деца от рискови групи върнати в клас, над 1000 тона хуманитарна помощ раздадена на нуждаещи се, 2000 деца включени в изхранваща програма, общо 50 тона храна и 50 000 чифта обувки и дрехи, предадени на социално слаби, близо 5000 души са получили медицински прегледи, лекарства и консумативи… Това е само част от равносметката за свършената работа на неправителствената организация „Верният настойник” в Бургас, която през уикенда отпразнува 10 години. В помощ на всички нуждаещи се, организационното й звено и около 20 доброволци са реализирали над 35 проекта със съдействието на над 70 партньори от 12 държави по света.

Верният настойник

„Вярваме, че усилията ни не са напразни, но и че когато сме обединени можем много повече. За тези години може да се каже, че сме изминали над 1 500 000 км. И подарихме на хората в нужда няколко хиляди часове доброволен труд. Мога да обобщя, че с работата ни изградихме личности, сбъднахме мечти и променихме съдби. Най-новият ни проект, по който работим сега е за реализиране на първата легитимна хранителна банка”, каза председателят на УС на Сдружението Жельо Желев. Той е категоричен, че без подкрепата на местната власт би било невъзможно да се обхванат толкова много хора.

Верният настойник

„Благодаря за подкрепата и благородната работа на Сдружението. Вече стартираха няколко инициативи с община Бургас в сферата на обучението, образованието на децата за трудови навици и възпитание”, казва в поздравлението си кметът на Бургас Димитър Николов. По време на празника общинският съветник от ГЕРБ – Станислав Андреев обяви, че с помощта на Общината и колегата му в ОбС Димо Грудев предстои скоро да се разгърне мащабен, иновативен проект, който ще обхване образованието и кариерното развитие и заетост на младите хора в Бургас.  Проектът ще се реализира в партньорство с „Верният настойник„.

Верният настойник

„Верният настойник” получи поздравления и благодарности още от Иван Жабов – кмет на Средец, Николай Димитров на Община Несебър, Жельо Вардунски на Община Камено и Васил Панделиев на Община Сунгурларе.

Верният настойник

Десетки проекти за грижа за възрастните, социално слабите и многодетните семейства са били осъществени с Финландската организация  „Фида”. С нейна помощ в най-добрият модел на обучение в света – финландският и в християнски ценности са били подготвени учители от детски градини и училища в региона. „Това е един пример, който трябва да зарази, да върне към изворите на българската любов, взаимопомощ и топлина. Нека, както ап. Павел пише до Тимотей в Свещените писания – всеки да служи според дадения му от Бога талант и дар. Така и вие да станете добри настойници като част от голямото християнско семейство и да действате според многообразието на Божията благодат”, каза представителят на „Фида” за България -  Петър Янев.