Три жалби в РИК Бургас до момента
Три жалби в РИК Бургас до момента / netinfo
Три жалби в РИК Бургас до момента
19737
Три жалби в РИК Бургас до момента
  • Три жалби в РИК Бургас до момента

Три жалби свързани с агитационни материали на партии и коалиции участващи в изборите за Европейски Парламент са постъпили в Районната избирателна комисия от началото на кампанията до днес. Това съобщи председателят на РИК Евгений Мосинов. Жалбите касаят новия текст в закона, с който се въвежда изискването всички агитационни материали включително аудио и видеоклиповете да съдържат посланието, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Две от жалбите са на ПП Атака и една на ПП ГЕРБ.

Според твърденията  в агитационни печатни материали и билборд на Партия „Лидер”, както и билбордове на „Коалиция за България” посланието за търговията с гласове липсва или е на недостатъчно видно място за избирателя.
По закон в печатните медии, то трябва да заема 20% от обема на рекламния материал на съответната партия и коалиция. Комисията е установила, че жалбите са основателни. Партиите са уведомени и в тридневен срок трябва да отстранят пропуските. В противен случай РИК ще поиска от общината билбордовете да бъдат премахнати и наложени санкциите предвидени в закона.

Още за гласуването на 7 юни чуйте  от Евгений Мосинов: