Строителни предприемачи с най-много актове от ОИТ
Строителни предприемачи с най-много актове от ОИТ / Sofia Photo Agency, архив

Работници без трудови договори и пропуски в осигуряването на безопасни условия на работа в строителните фирми в Бургаско са установили при проверки служителите на ОИТ Бургас през февруари. Най-много актове за нарушения на трудовото законодателство са съставени на именно на работодатели от сектор строителство, каза днес Красимира Георгиева , началник отдел в ОИТ.  
330 са проверените предприятия през февруари. 94 проверки са по сигнали и жалби на граждани, като 80% от хората са сигнализирали за неизплатени заплати или нарушения при предоставянето на документи, удостовяравищи прекратяване на трудовите правоотношения. Основно са били инскпектирани отраслите търговия, ресторантьорство и строителство.
Най-честото трудовите инспектори установяват, че на работниците не е проведен инструктаж за безопасна работа. Във фирмите не се прави и обучение на длъжноститте лица, които отговарят за безопасните условия на труд. Голяма част от работодателите все още не заплащат допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж, други спестяват парите над заплатата при положен труд на официални празници.
Установени са непълни трудови договори, както и нарушения свързани с работното време. Обикновено в договора пише четиричасов работен ден, а работникът полага повече повече труд, уточни Георгиева.
Инспекторите са констатирали 1349 нарушения, дадени са 1317 предписания и са съставени 63 акта за административни нарушения.