Гласувайте за Созопол в най-престижната европейска класация
Гласувайте за Созопол в най-престижната европейска класация / Lazara.bg
Община Созопол ще бъде домакин на тържествените мероприятия по случай 20 години от учредяването на Регионална асоциация на общините “Тракия”, които ще се проведат 9 и 10 юни в Созопол. В тях се очаква да вземат участие над 70 представители на: членуващите общините, партньори от чужбина, учредители на Асоциацията и председатели на Управителния съвет на РАО “Тракия” от минали мандати, регионални сдружения на общини от България и чужбина, партньорски организации, институции, бизнес.
По време на срещата ще се проведе заседание на управителния съвет на Асоциацията, изложба "Произведено в Тракия", дискусионен форум и посещение 
на исторически и културни забележителности в региона.
Регионална асоциация на общините “Тракия” е учредена през 1997 година като неправителствено, независимо и доброволно сдружение на общини. Днес това е едно от най-големите по територия и население регионални сдружения на общини в България.
Признание за работа и авторитета й е фактът, че през годините не е спирал процесът на присъединяване на нови членове в Асоциацията. Добър знак за перспективите пред нас е, че семейството на общините-членки се увеличава успоредно с честването на 20-та годишнина от създаването на РАО “Тракия”, тъй като е налицеи решениетонаОбщинскисъветнаобщина Родопи заприсъединяване.
Така днес Асоциациятаобединява 27 общини, разположени на територията на 7 области: Айтос, Асеновград, Болярово, Братя Даскалови, Брезово, Гълъбово, Елхово, Джебел, Карлово, Карнобат, Кричим, Крумовград, Николаево, Павел баня, Поморие, Първомай, Родопи, Садово, Сливен, Созопол, Средец, Стралджа, Сунгурларе, Твърдица, Тополовград, Тунджа и Чирпан.
За създаването и развитието на Асоциацията най-голяма роля имат Американската агенция за международно развитие (USAID)и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС). Чрездейността си в България те съдействаха за изграждането на по-прозрачни и отговорни институции, по-динамично гражданско общество, по-стабилна икономика и по-голям авторитет на закона.
През 20-те години от основаването си, РАО “Тракия” не е спирала да изпълнява целите, заложени в Устава и да спазва водещите принципите в работата си – равнопоставеност на всички общини, надпартийност, прозрачност, сътрудничество и ефективен диалог.
Добрата координация между общините и отстояването на принципите за законност, демократичност и самостоятелност, помагатна членовете на сдружениетода реализират ефективно местно самоуправление.
С гордост от постигнатото през 20-годишната си история, РАО „Тракия“продължава напред, притежавайки знанието и разбирането, че обединяването на общините и създаването на успешни партньорства е път, който ще продължи да следва и в бъдеще. Повече информация за РАО “Тракия” можете да намерите на уеб страницата: www.ram-trakia.org