/ iStock
Собственици на апартаменти в недостроен блок в бургаския квартал “Меден рудник” вече десетки години не могат да влязат в жилищата си, въпреки че са ги платили на “зелено”. Тези, които пък са успели да влязат, са принудени да плащат скъп ток, защото сградата, която няма Акт 16, е извън “свободния пазар” на електричество. Небостъргачът има синдик, който няма ангажименти да довършва сградата и да я въвежда в експлоатация, но въпреки това е поел ангажимент към собствениците.  Той обеща в ефира на NOVA до 6 месеца да получи Акт 16.

На прага на новия отоплителен сезон обаче семействата, които са принудени да живеят в сградата са отново заплашени да плащат огромни сметки за ток. 

С близо 60% по-скъп ток за бизнеса във вторник


Сметката за на една от живеещите в блока за месец октомври е била 250 лева без да ползва отопление. “Принудени сме да се нанесем тук без, защото сме 4-членно семейство и изплащаме апартамента. Няма как да плащаме и ипотека, и наем. Затова се принудихме да ме тук”, разказва жената. 

Друг пък е платил сметка от 600 лева за миналата година, а тази очаква тя да скочи до 1000 лева. 

Синдикът обясни, че е “в затворен кръг”. “Обектите, които продавам, са ипотекирани в полза на банка. Вече на няколко пъти извършвам продажби, но сумите от тях отиват в банката. Търси се разрешение от банката да си получава парите на по-късен етап, за да може парите да се използват за въвеждането в експлоатации”, каза той.
 
NOVA