Стойността на пререгистрираните автомобили е 4 милиона лева, обявиха от прокуратурата
Шестима души са обвинени като част от банда, занимаваща се с пререгистрация на луксозни крадени автомобили в Бургас. Всяка една от колите е била със средна стойност от 100 000 лева. Малка част от автомобилите са продавани у нас, останалите са трафикирани през Турция за Близкия Изток. Стойността на пререгистрираните автомобили е 4 милиона лева. Това стана ясно след брифинг на полицията и прокуратурата в морския град.

"На територията на Бургас органите на МВР извършиха множество следствени действия, бяха задържани първоначално по реда на закона за МВР, а по-късно в рамките на разследването под надзора на Окръжната прокуратура бяха привлечени в качеството на обвиняеми 6 лица", съобщиха от държавното обвинение. 

За ръководителят на организираната престъпна група законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. За участниците в ОПГ е предвидено наказание от 3 до 10 г. затвор, съобщиха от прокуратурата. 

Разследването по това дело е на начален етап, въпреки че е започнало в края на месец май. Допреди няколко дни е наблюдавано от специализираната прокуратура, но след закриването й делото е изпратено Окръжна прокуратура-Бургас за да продължи разследването, съобщиха от държавното обвинение. 

Зрелищен арест на застрахователен агент пред КАТ-Бургас (ВИДЕО)

Лицето, което е привлечено като обвиняем като ръководител на престъпната група е с инициали С.М.А., роден през 1967 година. Като част от групата са обвинени общо петима мъже и една жена. 

След повдигане на обвинението, на четири лица наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице основанията за отправяне на искане до Окръжния съд за взимане на най-тежката мярка "задържане под стража". Предстои тя да бъде разгледана от магистратите. Останалите двама души от групата са с наложени мерки за неотклонение "подписка". 

"От есента на 2020 година е започнало действието на тая група, престъпната й дейност. В началото на 2021 година в ОДМВР-Бургас започва да постъпва регулярна информация, че се извършва престъпна дейност, свързана с изкупуване на автомобили от висок клас, предмет на престъпление, на които в последствие се променят идентификационните номера на рамата и с неистински документи се извършва тяхната регистрация", разкриха от полицията за престъпната група. 

Акция срещу кражбите на луксозни автомобили в Бургас

"Ръководителят на ОПГ е създал една стройна престъпна струкутра за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами, както на територията на България, така и на територията на Европа от европейски страни. След намирането и осигуряването на такъв автомобил на същия се извършва интервенция на рамата, изготвят се неистински документи за неговия произход, в следствие на което се регистрира в секторите за регистрация към сектори Пътна полиция и в Бургас, а има и в страната", съобщиха от полицията. 

"За целта от групата са осигурявали обикновено лица с  нисък социален статус, да ги наречем малоимотни, които са се явявали като собственици на тези автомобили. След регистрацията на автомобилитие, същите, една малка част от тях са продадени на добросъвестни купувачи, а по-голяма част са трафикирани през Република Турция към страните от Близкия Изток", добавиха криминалистите от Бургас. 

Автомобилите, обект на престъпленията са били със средна стойност е над 100 000 лева на всеки един от тях с година на производство 2020, 2021, 2022 година. 

По-голямата част от автомобилите са вече в чужбина, полицията е установила и иззела 11 на брой. Приблизителната обща стойност на тези автомобили е 4 милиона лева. 

Сред предпочитаните марки на бандитите са били "Лексус", "Тойота Ленд Крузър", джип "Мерцедес", "Порше". 

Създадена е нова организация на регистрация на автомобили в КАТ - Бургас. В нея участват не само служители на пътна полиция. Ще бъде назначена е проверка за работата на регистрацията на сектор "Пътна полиция". Към момента няма категорични данни за нарушение или престъпление от служители на МВР.

Най-вероятно утре ще бъде внесено искането в Окръжен съд-Бургас за налагане мерки за неотклонение на четирима от групата.