/ netinfo
Катя Пенева в ефира на Дарик за думата криза, която дава причина да се развиваме
Психологът за кризата на средната възраст
95729
Психологът за кризата на средната възраст
  • Психологът за кризата на средната възраст
"Кризата се приема по традиция за нещо много лошо. Истината, е че тя е по-скоро предизвикателство, до което логично се стига в етапите на развитие на личността. В този смисъл тя е полезна и не на всяка цена катастрофална". Така коментира "кризата на средната възраст" в предаването "По-здрави по Дарик Югоизток" психологът Катя Пенева.

Според нея, в съвремието не само отношението към този етап от живота се е променило и е излязло от клишето "млада любовница" и "нов мъж", ами е скочила и възрастовата граница. 

Хората на средна възраст спят най-лошо

"Може да се каже, че дори определението средна възраст вече засяга едни по-късни години. Преди векове средната продължителност на живота е била 40 години, сега тя е над 80. Хората днес живеят по-дълго, въпреки че живота им е по-динамичен. Възрастта за първо дете се покачила, възрастта за брак също, а от там и възрастта, в която след като достигнеш един етап от живота си успешно, решаваш че ти е нужно ново предизвикателство и стремеж за промяна", допълни още Катя Пенева.

Експерт: Застаряването на населението у нас може и да е двигател на икономическия растеж

Тя определи кризите в по-зряла възраст като условие за развитие и дори запазване на жизнеността при хората. Според психологът, има и промяна в реакциите при двата пола. "Днес задълженията на мъжете и жените много се препокриват, това се случва и с потребностите и реакциите на мъжете и жените. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от психолога Катя Пенева: