Окръжният съд в Бургас остави под стража двамата мними прокурори.
Окръжният съд в Бургас остави под стража двамата мними прокурори. / Снимка: Лалка Димитрова
Арест за двама, притискали гастарбайтер да не го разследват за "тероризъм"
„В ареста на Несебър задържаните спят на розови чаршафи. А вие, не спите ли в такива? Защото адвокатите ви се оплакват че условията в Бургас били много лоши... „ - С тези думи съдия Захарин Захариев от Окръжния съд в Бургас се обърна към 31-годишния Иван Тенев, управител на заложна къща и 43-годишния търговец Йосиф Христов, обвинени в измама и престъпление срещу правосъдието. Двамата, твърдият от магистратурата, все представили за прокурори и притискали гастарбайтер, наскоро завърнал се от Германия, да им даде 10 000 лева. В противен случай щели да го обвинят в „тероризъм”.

„Вие какви прокурори бяхте- районни, окръжни....”, иронично попита съдия Захариев задържаните.

Тенев и Христов бяха задържани от полицията миналия месец, а разследващите съобщиха, че двамата, представяйки се за служители на закона, уговаряли пострадалия Мехмед М. да им предаде парите, за да потулят разследването срещу него. Накарали го да остави парите в кошче на ул. „Вардар” в Бургас, а след това изпратили муле да прибере пратката. Там обаче вече на ход били легитимните служители на закона, които го задържали и разплели схемата.

Днес защитата на обвиняемите постави под въпрос начина, по който държавното обвинение анализира събраните доказателства. Определиха тезата на прокуратурата като хипотетична, а показанията на свидетелите като несъотносими към конкретния случай.

Обвиняемите посочиха, че условията в ареста не са подходящи. И настояха да бъдат пуснати на свобода.

Съдът отхвърли искането. "Зам.-министърът на правосъдието даже похвали ареста в Бургас, а вие твърдите точно обратното. Какво да правим с тези арести, госпожо прокурор", риторично попита съдия Захариев.