/
/ / Facebook

Художничката Ангелина Недин ще представи впечатляваща изложба в Европейската столица на културата – Пловдив по покана на Галерия „ВИА АРТИС“. Официалното откриване на експозицията ще бъде на 8 ноември от 18.30 часа на ул. „Славянска“ 19.

За първи път Недин подрежда свои картини до тези на дъщеря си – Мина, която се превърна в един от най-ярките таланти на древна Аполония след десетките музикални отличия, които получи. Първият си концерт на пиано младата созополчанка изнася на едва 5-годишна възраст. След множеството успехи талантът ѝ забелязва известния френски професор Минко Балкански. Така, даровитата пианистка се озовава в летните школи на фондацията му на 12 години.

На 8 ноември в Пловдив Мина Недин ще покаже свои картини за първи път пред публика заедно с тези на своята майка Ангелина.

„Мина е моята голяма дъщеря, която издавам - мечтае да стане архитект. Поканих я да участва и съм щастлива, че прие да покаже картините си. Има изключителна експресивност в цветовете на платната ѝ. Може би при мен като дългогодишен автор, който се съобразява с каноните в живописта, тази експресивност е малко позагубена. Картините на Мина са наистина впечатляващи и не го казвам, защото е моя дъщеря. В Пловдив тя ще покаже различни свои творби – пейзажи и натюрморти“, сподели Ангелина Недин.

Ноемврийска топлина

в акварел и пастел

Изложбата ще събере 60 платна, които са рисувани през последната година - ретроспекция от участието на Ангелина Недин в различни пленери. Много от тях са рисувани на различни живописни места по Черноморието.

„Изложбата ще бъде разнообразна, доста по-разнородна от всички, които съм правила до момента. И тъй като винаги картини от морето, носят лятно, топло настроение, решихме да озаглавим тази изложба „Ноемврийска топлина““, каза още Недин.

Тя разкри, че откриването ще бъде под звуците на пиано, пред което ще застане дъщеря ѝ. „Мина е откривала няколко мои изложби с невероятни изпълнения. Оказа се, че в пловдивската галерия също има пиано, така че тя отново ще ми помогне. Все още не е споделила с мен какво ще изсвири. Доколкото знам обсъждат произведението с учителката си по пиано“, каза Ангелина Недин. Изложбата ще може да бъде разгледана в пловдивската галерия „ВИА АРТИС“ до 28 ноември.