/ Снимки: Лалка Димитрова
Орнитолозите са категорични, че рисковете за човека от консумацията на месо от диви птици са много големи
Ако преди векове, лебедите са били храна за кралете, днес тези грациозни птици носят радост на сиромашката трапеза.

Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле

Защитени видове се превръщат в угощение за гладни ромски фамилии. Жители на бургаския квартал „Горно Езерово“ не се смущават да говорят за кулинарните си открития, директно разказват как лебеди и пеликани ставали на яхнии, пържени бутчета и дори разкриват тънкости в готвенето.

От oрнитолози научаваме за фрапиращи случаи в Югозападна България, където специалитет сред местното население били кюфтенцата от корморани, смесени със свинско и богат сет от подправки.

В „Горно Езерово“ с мъка споделят, че тази година, заради меката зима, дивите птици рядко присъствали в менюто им. Част от пернатите вече се били изтеглили на север, други пък - били навътре във водоемите и трудно идвали на разстояние, достъпно за стрелба с въздушна пушка или прашка. Затова и се считали за истински деликатес.

тръстики

От РИОСВ преди броени дни съобщиха, че няма нито един официално постъпил сигнал за незаконен отстрел на диви птици, още по-малко за консумация на месо от защитени видове.

гето Горно Езерово

Какво се случва далеч от бдителните погледи на институциите, разкриват обитателите на гетото в квартал „Горно Езерово“ пред репортер на DarikNews: „Тук са бедни хора, имат по пет-шест деца. С каквото намерят - с това се хранят!

В контейнерите отиват, събират кутии, храна всякаква ядат. Ако един стрелец излезе и бан-ман застреля, я лебед, я пеликан… и птицата вече е паднала. Един такъв като нас я намира, носи си я вкъщи и я яде. Това е месо!", казва Адрей Иванов.

Много грубо: Бракониери замерват с камъни инспектори от ИАРА

Народната мъдрост: „Гладът е по-силен от тока“ тук важи с пълна сила. Местните не се притесняват да се впуснат в кулинарни експерименти. „Ние, дето сме гладни, от където минаваме, това ядем“, жалва се 65-годишната Султанка Стоянова. „И тази жена да намери птица, и тя ще я занесе вкъщи и ще я изяде“, вдига ръце друг от обитателите.

Султанка Стоянова
Султанка Стоянова

Жителите на квартала твърдят, че неизвестни стрелци, скрити в тръстиките по бреговете, сваляли от засада защитени птици: „Без пушка не става. Ние как с ръце да хванем лебед? Андрей твърди, че дори бил пряк свидетел - пред очите му стрелец гръмнал лебед. „Изкара ножа и му взе дреболиите. Питам го: Защо само дреболиите? А той: Туй е най-вкусното!“.

Местните вече са усвоили спецификата в приготвянето на нетрадиционния улов. И с вещината на майстори, подробно разказват за вече утвърдения технологичен процес. От думите им става ясно, че в случая много важен бил балансът на вкусовете и консистенцията. Добрата презентация не била задължителна.

Васил Атанасов
Васил Атанасов

Попитахме трима от жителите на „Горно Езерово“ каква е тайната на добрия вкус:

Васил Атанасов: „Вкусът на лебеда е като агнешкото. Много хубав е! По-вкусен е от пеликана. Аз пеликан съм ял също. Но мирише на риба. Ако го ядеш така, е много гаден. Трябва да му знаеш порцията: Месото го държиш в чесън и оцет 24 часа, слагаш солта и след това го правиш както искаш. Но трябва на силен огън да го печеш.

Емилия Чолакова: Аз такива работи не ям, от магазина е най-вкусно. Мъжът ми работи, 100-200 лева на ден изкарваме и готово си купуваме…“

Андрей Иванов: „Кокошката как я правиш – същата работа. И с кисело зеле може, и с картофи…Обаче сега не пипам изобщо“.

Андрей Иванов
Андрей Иванов

Андрей признава, че преди няколко години, заедно със сина си, били на косъм от смъртта, след гощавка с дива птица. Оттогава не кусвали: „Голям студ беше тази година, езерото замръзна. Излизам да се разкарвам и гледам застрелян един лебед ли беше, пеликан ли беше… не помня.

Обаче като го видях, че е голям, очите ми светнаха. Викам: Ще му взема двата бута, ще го изпържа и ще го изям. Обаче разболях се… не можаха да намерят от какво…Кръвта ми отиде в София… Знам много добре за какво става въпрос, заради туй, тези неща сега не ги бараме“.

Д-р Петър Янков
Д-р Петър Янков


Орнитолозите са категорични, че рисковете за човека от консумацията на месо от диви птици са много големи. „Най-опасното в случая е, че пеликаните, лебедите и другите водолюбиви птици, са едни от най-вероятните и по тази причина най-опасните преносители на птичия грип. Те са естествените резервоари. В един момент организмът им отслабва и избухва.

150 метра бракониерски мрежи, но празни, извадиха от Вая

Рискът - когато ги обработват, хора да се заразят от птичи грип, е изключително висок“, подчерта д-р Петър Янков от Природозащитен център „Пода“. И допълва: „Пеликанът е птица, която е на върха на екологичната пирамида.

Това е хищник, с него нищо не се храни. Той е като кучето, като чакала, като лисицата. Лисицата и кучето не я яде. Така и пеликанът! Трябва да е много изпаднал един човек, за да яде пеликан.

Гражданска инициатива срещу бракониери в езеро Вая (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лично аз не вярвам, не съм видял, не знам за такъв случай, но не го изключвам - човекът е способен на всичко. Кормораните, които са родственици на пеликаните - за тях съм чувал, че месото им мирише на риба и не става.

Но по Струма ги ядат. Ромите ги смесвали със свинско и правили кюфтета. Такава им била рецептата“.