/ РИОСВ-Шумен
ИАРА и МВР в спецакция срещу бракониерите в Бургаско
Седем лодки, скрити в тръстиките до езерото Вая, бяха открити при съвместна акция на ИАРА и Областната дирекция на МВР-Бургас. Инспекторите атакували на 13 февруари. Униформените извършили обход в района край квартал Горно Езерово, известен като мека на бракониерите. Там, местните влизат в езерото не само с лодки, но и с автомобилни гуми и дори... гардероби. 

Много грубо: Бракониери замерват с камъни инспектори от ИАРА

А най-големият деликатес в момента в квартала е… розов пеликан с кисело зеле. Еколози напомнят, че розовият пеликан е под закрилата на Закона за защита на биоразнообразието и е включен в Червената книга на България. 

В лодките, уточняват от ИАРА, са открити хрилни мрежи с обща дължина 3 200 м. Бракониерските пособия са иззети, а по случая е съставен акт срещу неизвестен извършител.ИАРА напомня, че се забранява риболовът с мрежени риболовни уреди в обектите по чл. 3, ал. 1 от ЗРА, с изключение на риболова, извършван във водите на Черно море и река Дунав, при условията на чл. 17 от ЗРА и от лица, регистрирани по реда на чл. 25 от ЗРА - във водните обекти, за които е извършена регистрацията.

150 метра бракониерски мрежи, но празни, извадиха от Вая

Забранява се пренасянето и превозването на мрежени риболовни уреди с изключение на лицата притежаващи валидно разрешително за стопански риболов по чл. 17 и регистрирани по реда на чл. 25. При съмнение за извършване на нарушения и нередности гражданите могат да съдействат като сигнализират на тел.112.