Кметове на морски общини подписаха Харта за опазване на Черно море
Кметове на морски общини подписаха Харта за опазване на Черно море / netinfo

Харта за съпричастност към опазване и бъдещето на Черно море беше подписана днес в Бургас от кметове на морски общини. Това се случва за първи път от началото на отбелязването на Международния ден на Черно море - 31 Октомври.

Инициатор на проявата Община Бургас. Подписите си градоначалниците сложиха в специална книга за съпричаствот към екологичното състояние на Черно море и неговото бъдеще. Присъстваха още общински съветници, НПО и организации, свързани с екологията и морето.

Атрактивен аудио – визуален спектакъл, включващ 50-минутен филм, посветен на подводните тайни на морето и съпътстван от виртуозните изпълнения на група "Леко" бяха акценитите сложи начало на честването. Празничните събития, посветени на Деня на Черно море ще завършат с церемония по награждаване на III Национален детски конкурс за фотография и рисунка "Морето не е само за една ваканция" в зала "Компас" на хотел "България" от 17.00 часа. 225 рисунки и 115 фотографии на деца от цялата страна участваха в тазгодишното издание. Ще бъдат връчени призове във всяка възрастова група в разделите "Фотография" и "Изобразително изкуство". Предвидени са и две специални награди.

Международният ден на Черно море 31 октомври 2008 г. отбелязва 12-годишнината от подписването през 1996 г. на т. нар. "Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море". Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.