Хиляди преминали по Пътеката на солта
Хиляди преминали по Пътеката на солта / netinfo

Хиляди туристи са посетили басейните с луга и лечебна кал на Атанасовско езеро. За да установи броя на посетителите на Пътеката на солта и да проследи как влияе улеснения достъп върху посещаемостта на това наистина популярно място за разходки, почивка и лечебни процедури в Солниците, екипът на проект „Солта на живота" организира мониторинг на посетителите на басейните с луга и кал.

Вече няколко години това се случва традиционно по време на природозащитната бригада на Атанасовско езеро, когато целодневно доброволците извършват мониторинг и броят посетителите. Тази година за 13-те часа на наблюдението, резултатите са впечатляващи - басейните са били посетени от над 3200 човека, а отделно 890 са били велосипедистите и пешеходците от Бургас в посока Сарафово.

Най-големите пикове са естествено рано сутринта, когато броят на спортистите и естетите, наслаждаващи се на първите слънчеви лъчи е най-голям. При посещенията в басейните с луга пиковете са в 11.00 и 13.00 часа.

Основните препоръки на гражданите за бъдещето на района са за повече и по-чисти тоалетни, къпални и места за преобличане, както и места за почивка, извън заведенията. Но всички бяха категорични - тази природна съкровищница на Бургас трябва да бъде опазена от комерсиализация, застрояване и унищожаване, така характерни за множество места по Черноморието.

Трябва да бъде запазен и свободния достъп до басейните с луга и кал, за да може всички желаещи да се възползват от природния дар, който предлага Атанасовско езеро.

За да има и в бъдеще места като тези е важно хората да спазват някои елементарни правила при ползването на басейните и природните ресурси - да не замърсяват с битови отпадъци, да ползват само определените пътеки и отделените за целта басейни, да не унищожават растителни и животински видове и да избягват безпокойството на птиците и на солничарите.

Мониторингът на посетителите се извършва в рамките на проект „Солта на живота", LIFE+, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.