Големият проект на Созопол за водния цикъл тръгна
Големият проект на Созопол за водния цикъл тръгна / снимка, Burgasnews.com

„Изграждането на пречиствателната станция е чакана от всички нас от много години, а проекта,чиято реализация днес официално започваме е изстрадан и заслужен". Това каза кметът на община Созопол Панайот Рейзи по време на официалната церемония за старта на първи етап от проекта за интегриран воден цикъл.
Дългоочакваното строителство след 10 години усилия строителните работи по интегриран воден цикъл стартира. Той е на стойност над 75 млн. лв., а финансирането по програма „Околна среда" възлиза на близо 73 млн. лв като по-голямата част от средствата са европари, над 14 000 000 се отпускат от МОСВ, а над 2,2 милиона лева са собствени средства на община Созопол.
В присъствието на общинската администрация, заместник-министър Ивелина Василева, областният управител на Бургас - Константин Гребенаров, кметът Панайот Рейзи, заедно със заместник-министърката на МОСВ във временния кабинет - Малина Крумова направиха първата копка на съоръжението. Близо 25 хиляди жители и гости на красивата морска община ще бъдат обслужвани от рехабилитираната и модернизирана канализационна мрежа, а над 6 хиляди домакинства ще бъдат присъединени към новоизградената водоснабдителна мрежа.
Като денят на благодарността за Созопол, определи началото на строителството кмета Панайот Рейзи като сред пълвите получили благодарности беше вече бившата бургаска зам-министърка Ивелина Василева като основен двигател за изпълнението на идеята. А също и на настоящата заместничка, на областния управител и на цялото правителство на ГЕРБ, с уговорката, че признанието не е свързано с предстоящите избори, а с реалните резултати по този и други инфраструктурни обновления. Не на последно място кметът изказа благодарностите си към жителите на града за доверието и търпението им. Мащабният проект ще бъде завършен през 2014 година, но през летния сезон разкопавания няма да има, те обаче ще започнат още през есента, обясни градоначалникът и предварително се извини на гражданите на общината.
„Изграждането на пречиствателна станция е проблем от дълги години, но с реализиране на този проект ще бъдат решени много други проблеми, както за жителите на Созопол и Черноморец, така и за подобряване на екологичната обстановка в района като цяло", допълни още той.
Зам.-министър Крумова уточни, че макар и да изпитват известни трудности по време на строителството, жителите на Созопол ще се гордеят, защото краят ще бъде добър за всички. "Всички критични точки по Българското Черноморие изпълняват подобни проекти, или предстоят.При големите курорти с голямо замърсяване вече са обхванати с проекти по Оперативната програма „Околна среда". Ако всички наши съседи - Румъния и Турция направят необходимото, както ние го направихме, можем да кажем, че след 2015 година ще можем да сме спокойни за чистотата на Черно море", каза зам.министър Малина Крумова.

След приключването на стротиелните работи ще се подобри състоянието на вече амортизираната В и К мрежа, ще сеизгради пречиствателна станция за отпадъчни води, която е оразмерена за 65 хиляди еквивалент жители. След пречистване на отпадъчните води в пречиствателната станция се очаква прекратяване на замърсяването на Черно море.