Фестивал на етносите преодолява различията в Бургас
Фестивал на етносите преодолява различията в Бургас / netinfo

Първият Фестивал на етносите в Бургас ще даде шанс на деца от малцинствата да се изявят като певци и артисти. На сцената на Операта малчуганите ще изнесат празничен концерт, на който ще изпълнят български и ромски песни и танци, както и сценки по народни мотиви.

„Фестивалът е посветен на културното, историческо и фолклорно многообразие на различните етноси. Целта му е да даде възможност за позитивна изява на децата от етническите малцинства, които да демонстрират богатството на културите, към които принадлежат, както и да създаде нагласа за сближаване и етническа толерантност”, обясни Росица Кръстьовска- координатор на проекта.

Фестилът на етносите е заключителният етап от проекта „Комплексен подход за качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства", изпълняван от Община Бургас и финансиран от Център за образователна интеграция-София, структура на Министерство на образованието, младежта и науката.

На концерта ще се включат ученици от СОУ "Константин Петканов" - Бургас, ОУ "Васил Левски" - кв. Горно Езерово и детска градина "Калинка" в село Рудник. Преобладаваща част от децата в избраните учебни заведения са от малцинствата. В продължение на няколко месеца те се обучаваха в извънкласни форми в ателиета по „Театър”, „Музика” и фолклорни танци.

Фестивалът на етносите ще се проведе на 14 декември в Залата на Бургаска опера, вход свободен.