Европейски пари най-накрая потекоха и към Царево
Европейски пари най-накрая потекоха и към Царево / netinfo

Своят първи европроект проект спечели община Царево. Той е свързан с инфраструктурата на село Лозенец и за близо 1 млн. лева.

Проект „Корекционни мероприятия на дере за отвеждане на повърхностни води до ваканционно селище с.Лозенец, община Царево" е по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини" финансиран по ОП „Регионално развитие" към МРРБ.

Отпусната сума е близо 986 000 лв. като от тях 95% са безвъзмездна финансова помощ и 5% задължителен собствен принос.

Проектът обхваща дере Лозенец, в участъка от мост на ул. "Георги Кондолов", преминаващ през Лозенец и заустващо се през плажна ивица в Черно море. Ще се извършат корекционни мероприятия, като се укрепят бреговете на дерето и се даде нов профил през който да преминават високите води.

„Това е само началото на поредица от проекти, които Община Царево ще спечели благодарение на усилията, изключителната координираност на новия екип, който успя да съживи всички изгубени и пропаднали проекти и да ги въведе в ред отговарящ на всички европейски изисквания. Проектите по които общината работи сега са конкурентноспособни и това е първото доказателство, че въпреки голямата надпревара с останалите общини, те са добри и печелят", сподели кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.