Евреите празнуват Ханука
Евреите празнуват Ханука / netinfo
Евреите празнуват Ханука
48331
Евреите празнуват Ханука
  • Евреите празнуват Ханука

 

Празника на светлината „Ханука” ще отбележи еврейската общност в Бургас. В продължение на 8 дни от днес във всеки храм и дом, където има представители на древния народ на Израел се палят свещите на ритуалните „ханукии”.

По този начин се почита чудото, което се е случило през 3597 год. от еврейския календар или 165 г. пр.н. е.

Според преданията тогава Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под владение на елините.

На евреите не било разрешавано да живеят според изискванията на Тората, службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена.

Честолюбивите евреи се обединили около смелият Йехуда Макабей и се вдигнали на въстание. Въпреки малкия си брой смелчаците успяли да победят гръцката армия и да освободят Йерусалим.

Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

 

Повече за красивия празник ще чуете в прикачения звуков файл от един от духовните лидери на нашите съграждани от еврейската общност Сабетай Версанов