Митко Иванов, Лора Янева, Добрин Вътев
Митко Иванов, Лора Янева, Добрин Вътев
Въздействащи произведения на близо 70 творци и първата гола красавица на моста в Бургас събраха стотици
Въздействащи произведения на творци от цяла България, непоказвани картини на големия Георги Баев - Джурлата, скулптури, арт инсталации и първата еротична снимка на Бургас събраха стотици вчера в галерията на Дружеството на художниците в града. 
Откриването на първата по рода си изложба "Еротично в Бургас" събра на едно място представители на арт средите и общественици, за да даде началото на провокация, която ще се превърне в традиция. 

добрин вътев

саватева


Към момента липсва такава сериозна национална проява, която провокира голям интерес и обединява под темата разностранни автори, коментираха организаторите. Идеята за експозицията, посветена на еротичното изкуство и за нейния мащабен характер е на художника и реставратор Митко Иванов, който, заедно с Лора Янева са куратори на изложбата.
Сред картините силен акцент беше първото публично представяне на най-старата актова фотография, направена в Бургас. Друга любопитна подробност е половият паритет при творбите. Въпреки, че в нито една от тях не присътваше  мъжкото тяло, почти половината от авторите са жени. 
Със свои творби се включиха над 60 автори. Сред тях и домакините - председателят на Дружеството на художниците в Бургас - Добрин Вътев, Митко Иванов, който и участва в респектиращото петчленно жури, а също и Нина Ковачева, която живее от години в Париж, Атанас Стоянов, Стоян Евтимов, Иво Бистрички и много други. 
Сред произведенията могат да бъдат видени три непоказвани и нетипични за големия творец Георги Баев картини. Те са част от колекция на семейството му, оцелели при пожара в ателието му през 80-те години.  Гостите можеха да се докоснат и до картини на големия български живописец Дамян Заберски.  С видео представяне участва и емблемата на съвременното еротично изкуство в България - Спартак Дерменджиев.
Експозицията е отворена за посещение в галерията на Дружеството до Деня на българската писменост и култура 24 май. 
 

 

Публикувахте от Стефи Копаранова в Петък, 3 май 2019 г.