Един час протести на нефтохимици в Бургас
Един час протести на нефтохимици в Бургас / БГНЕС
За един час днес протестиращи нефтохимици блокираха северния изход на Бургас. Около 500 работници и служители от всички предприятия, работещи на територията на фирмата, както и служители на самата рафинерия, се събраха на митинга.

Нефтохимиците потвърдиха исканията си от миналата събота за мониторинг за условията на труд, който да докаже реалното състояние на средата на работа. Те се обявиха за вписването им в наредбата за намалено работно време, промяна на категоризацията на труда в комбината, както и огласяване на резултатите от профилактичните прегледи на служителите. Работниците от фирмата “Нефтохим транспорт”, които от вчера протестират ефективно, заявиха, че поддържат исканията си да бъдат върнати на работа уволнените трима техни колеги.

В началото с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починали нефтохимици. Синдикалисти извадиха и списък на работници от цеховете „Атмосферно вакуумна дестилация” и „Първична преработка”, които са с отклонени здравни стойности при проведени профилактични прегледи.

Беше приета декларация до работодателя и социалното министерство, в която се дава едноседмичен срок за удовлетворяване на исканията. Според Руска Димитрова, представител на Подкрепа в "Лукойл", отпадането на нефтохимиците от наредбите за намалено работно време и категоризацията на труда е станала по предложение на ръководството на фирмата.

От понеделник протестиращите се заканиха да затворят порталите на комбината, а следваща събота отново ще блокират изхода за София. Над 100 служители на охранителна полиция, КАТ и жандармерията осигуриха спокойното протичане на протеста.

“Митингът е напълно законен, но той затруднява работата на полицията”, заяви директор на полицията в Бургас комисар Павлин Димитров. “Ние ангажирахме повече полицаи, като по този начин оголихме от охрана възлови места в града”, подчерта той и допълни, че за охраната на двата протеста бюджетът на полицията е намалял с 5000 лева.