Доброволци следят за полицейски произвол
Доброволци следят за полицейски произвол / netinfo

Проект “Гражданско наблюдение в полицията” започна работа на територията на Бургаска област. Идеята за проекта е от гражданските организации във Великобритания и Холандия, осъществява се от “Отворено общество” със съдействието на Генерална дирекция «Полиция» и регионалните й подразделения. В Бургас партньор е Асоциация «Деметра».

 

43 специално подбрани и обучени наблюдатели ще имат възможност да разговарят с всички задържани, които се намират на територията на РПУ и с дежурни полицаи. Те ще могат да преглеждат документацията, свързана със задържането и въз основа на своите доклади да регулират поведението на полицейските служители.

 

Основната идея на проекта е укрепване на доверието между местната общност и полицията, чрез повишаване прозрачността на полицейската дейност. Посредством тези непредизвестени наблюдения за първи път в страната се организира системно събиране на данни за условията в местата за задържане, достъпа на задържани лица до правна и медицинска помощ и нарушенията на техните права.