Д-р Кехайов: Дойде времето на истинския обществен дебат за здравеопазването
Д-р Кехайов: Дойде времето на истинския обществен дебат за здравеопазването / netinfo
Медицинската общност иска реформи в здравеопазването и се готви за национален протест. Решението за това, кога и каква ще е неговата форма, ще бъде взето в началото на юни. Това заявиха днес председателят на Българския лекарски съюз д – р Андрей Кехайов и председателят на Фармацевтичния съюз в страната Мирослав Ненчев. Те бяха на посещение в Бургас за разискване на общите и специфичните проблеми, стоящи пред медицинското съсловие. Присъстваха и представители на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и на пациентски организации.

Според д–р Кехайов, системата е недофинансирана, необходима е правилна посока на реформите и обществен дебат за здравеопазването. Лекарите, фармацевтите и медицинските работници искат увеличение на бюджетния ресурс за здравната система, установяване на точни и ясни правила, по които трябва да се работи и адекватни възнагражденията на заетите в бранша.

Срещи по места са проведени вече във Враца, Монтана и Видин. Днес следобед предстои среща в Стара Загора, на която е поканен и министърът на здравеопазването д-р Евгени Желев. До края на месеца ще се състоят опознавателни срещи и в други градове на страната.

Още за позицията на лекарите, фармацевтите и медицинските работници чуйте от д-р Кехайов, от звуковия файл