Д-р Душепеев: Раждането в ранна възраст е проблем на цялото общество
Д-р Душепеев: Раждането в ранна възраст е проблем на цялото общество / снимка, архив

При 250 раждания средно на месец в Бургас около 12 са на момичета под 19 години.
Това означава, че непълнолетните майки представляват около 5 на сто от всички родилки.
Майките възраст под 16 години, са били около 36 за период от половин година.
Обикновено това са 12 и 13-годишни бременни, които все по-рядко решават да оставят новородените за осиновяване и отглеждане.
Причините за това е активната работа на Агенция "Закрила на детето", както и плановата деинституционализация, която вече е в процес на финализиране. Това сподели шефът на АГ отделението в МБАЛ д-р Антонио Душепеев.
Проблемът не е изолиран, но обикновено на подобна стъпка се решават по-често семейства, в които има повече от четири, пет деца.
Според д-р Душепеев, при подобни случаи самия родов акт е проблемен, често има здравословни последствия, а усложненията, които остават са и на психично ниво.
"Бременността в екстремно млада възраст води до сериозни рискове, както и до големи разходи за социалния бюджет.
Необходима е цялостна и дълггосрочна политика в тази насока, защото е твърде безотговорно тези момичета да раждат толкова млади.
Предвид, че едно прекъсване на бременност за момиче в ранна възраст не може да се случи без подпис на родител или настойник, при ражданията също трябва да има отговорност.
Последствията от подобни раждания са върху цялото общество.Те засягат здравната, социална, образователна сфера", категоричен е д-р Антонио Душепеев.