Спешна помощ
Спешна помощ / netinfo

Недостиг на инвалидни колички в Спешния център на Бургаската болница. Десетки хора в нужда чакат ред за стол, който е стар и почти негоден за използване. Така описа ситуацията в Спешното пред репортер на Дарик 22-годишният Петър Кутиев от Бургас. Той е възмутен от гледката на чакащи със счупени крайници в чакалнята на лечебницата, когато отива там с дядо си за профилактичен преглед след лек пътен инцидент.

„Гледах как хората идват с фрактури на краката. Навън беше студено и заледено. Близките им ги слагаха в инвалидните колички, с които да ги придвижат, но тези колички са в лошо състояние. Нямат степенки, гумите им са меки“, твърди Петър.

Спешна помощ
netinfo

До три инвалидни колички обикновено са подредени при входа на Спешния център. От УМБАЛ – Бургас обясниха, че са наясно с проблема. Средства за закупуването на нови в момента няма, но от там търсят варианти за решаване на въпроса. От болницата обявиха, че „работят по разрешаването на всеки един проблем, но това става постепенно. Съвсем скоро беше открита изцяло нова регистратура, обновяват се част от кабинетите, ремонтират се общи части в различните крила на болницата.

Кутиев предлага да се организира капания за набирането на средства за закупуването на колички, които да бъдат дарени на Спешното в Бургас. И има готовност да дари средства. От здравното заведение подкрепят напълно идеята му и благодарят на Петър за позицията му на буден гражданин.

Младият бургазлия недоумява и защо у нас се харчат пари за референдуми и политически кампании, но не и за хора в нужда. Дава пример с общественото допитване за „Белене“ за което държавният бюджет олекна с почти 15 млн. лева.  

Спешна помощ
netinfo

„Похарчиха толкова много пари и накрая го обявиха за неуспешен. Не можеше ли с тези пари да се платят всички трансплантации на хората, които са имали нужда тогава. България не е толкова голяма държава. Става дума за няколко човека – имената им се събират на един лист. Дори щяха да останат пари“, посочи Кутиев.

Той е възпитаник на бургаската гимназия по механотехника и електроника. След завършването си заминава за Великобритания, къде живее за кратко. Днес работи на круизен кораб. „Не мисля повече да се връщам в България. Да работя, да плащам тук данъци, въобще... Ако искат и паспорта да ми вземат. Ще си взема някакъв друг – арменски, примерно. Разочарован съм като повечето от младите тук. Хората даже и от призиви не трепват вече“, допълни Петър Кутиев.