Бургаски фирми от риболовния бранш са против ИАРА  да е във Варна
Бургаски фирми от риболовния бранш са против ИАРА да е във Варна / Sofia Photo Agency

Бургаски фирми, които са от риболовния бранш, се обявиха против идеята на правителството да премести Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ от София във Варна.

"Това е поредната глупост. Градът с риболовни традиции е Бургас, а не Варна". Така реагира на новината собственикът на "Черноморски риболов"- Бургас Петър Василев. Решението не е окончателно. То трябва първо да бъде внесено за гласуване в Министерски съвет. Василев добави, че основно уловът в Черно море се извършва от бургаски фирми. Делът им е около 80 процента. Във Варна е 20 на сто.


Бургаски фирми държат и над 60 процента от пазарния дял на риба в страната, каза Петко Русинов, председател на борда на директорите на друга местна фирма- "Атлантик"АД. Идеята за преместването на морските институции от столицата е добра, но тя трябва да се прецизира. Бургас винаги е бил център на рибарството и в момента е, смята Русинов. Той добави, че предложението трябва да бъде преразгледано.


Мнението на колегите си подкрепя и Николай Павлов, който е собственик на созополската фирма "Динг". Тя се занимава основно с риболов.В момента фирмите от риболовния бранш губят време и пари за всеки малък въпрос или проблем, който трябва да отнесат до централата на ИАРА в София. Според бургаските фирми преместването на службата във Варна няма да спести много от тези разходи.


Петко Русинов припомни, че ИАРА има и контролни функции. Извършва акции против нарушители в Черно море. Освен това централата на Регионалния граничен сектор се намира в Бургас. Много от операциите, свързани с опазване на Черно море и залавянето на бракониери, се извършват съвместно между ИАРА и този сектор. Редно е двете институции да бъдат на едно място за по-добра координация. Русинов добави, че в Бургас освен всичко останало се намира и училището за подготовка на кадри за риболовния бранш.