Ивелина Василева и Ася Пеева за пчеларите и пчелините
Ивелина Василева и Ася Пеева за пчеларите и пчелините / netinfo

Устойчива държавна политика от страна на МЗХ, увеличаване на пчелните семейства у нас и трайна тенденция на окрупняване на пчелините се наблюдава в последните години благодарение на европейското и национално финансиране. Това става ясно от отговор на министър Порожанов след питане от народните представители Ивелина Василева и Ася Пеева. Те поискаха детайлна информация, свързана със спазване на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, както и с възможностите за финансова помощ за пчеларския сектор.

„От получения отговор от МЗХ става ясно, че към 1 октомври 2017 г. пчелните семейства в страната са 765,8 хил, което е с 1,5% повече спрямо 2016 г. Произведеният пчелен мед е 11 708 807 тона, което е с 15,6% повече спрямо година по-рано. С помощта на държавното и европейското финансиране средният брой на пчелни семейства в стопанство от 21,4% през 2007 г. достига до 57% през 2017. Това разкрива една устойчива и позитивна тенденция в сектора“, коментират народните представители от ГЕРБ-Бургас.

Общо предоставените средства за сектора са 6,6 млн. лв. за 2017 г., Най-много средства са отпуснати по Националната програма по пчеларство - 4,7 млн. лв. В помощ на пчеларите са различни мерки, така например по мярката за обновяване пчелните семейства са закупени 19 хил. нови кошери, 11 000 семейства и 29 396 пчелни майки за 1,4 млн. лв.  Осигурените пари от държавата по „de minimis“ през миналата година са 2,4 млн. лв. и са получени от 4348 пчелари.

От 25 октомври тази година предстои стартиране на прием на заявления за подпомагане за 2019 г., като това е последната година от настоящия тригодишен период. Политика на МЗХ спрямо сектора следва разпоредбите на европейското законодателство и прилаганите до момента тригодишни национални програми. Вече е изготвен и проект на заповед за създаване на работна група, която да изготви проект за Нова национална програма по пчеларство за 2020-2022. България, като държава-членка на ЕС, следва да представи пред Комисията в ЕП програмата си до 15 март 2019 г.

Пеева и Василева получиха и информация, свързана с контрола, извършван от БАБХ по отношение мерките за опазване на пчелите от отравяне. Въпросът бе сред дискутираните теми по време на среща на народните представители и пчелари, която се проведе преди месец в Поморие.

По данни на министерството през 2016 г. са извършени извънредни проверки по 18 постъпили сигнала за нарушения, а за 2017 – 11. За три години от Българската агенция по безопасност на храните са наложени общо 8 глоби, по 3 през 2016 и 2017 г. и две до средата на настоящата, уточнява в писмения отговор министъра на земеделието Румен Порожанов. Заради есенното профилактично третиране на пчелните семейства, този месец БАБХ е инициирало допълнителни проверки от страна на областните дирекции за спазване на изискванията при търговия със съответните препарати.