Бургас трябва да печели от морето
Бургас трябва да печели от морето / netinfo

Бургас и общините от Бургаска област трябва да изработят морска политика, която да носи реални печалби в икономическо, обществено, геополитическо и културно отношение. Тази идея събра днес на кръгла маса представители на Института за регионални стратегии, Бургаска морска асоциация, Италианският институт за външна търговия, морски общини и бизнесмени.

 

Това е първата среща с практическо приложение, понеже целта е всеки участник в нея да говори за своя интерес, уточни Павел Маринов от Института за регионални стратегии. Дина Дюлгерова от Министерството на Външните работи подчерта, че влизайки в енергийните схеми на ЕС и Русия, като Бургас може да реши много свои икономически задачи.

 

Според Областният управител Любомир Пантелеев, държавата може да помогне много за развитието на национално интегрираната морска политика. Например, законово може да бъде уредено общини или частни инвеститори, които искат да вложат средства в крайморски обекти, изключителна държавна собственост, да получат право да ги използват за 100 години.

 

Чуйте в звуковия файл вижданията по въпроса на Областния управител Любомир Пантелеев