Бургас отбелязва 178 години от рождението на Левски
Бургас отбелязва 178 години от рождението на Левски / netinfo

С тържествена церемония, организирана от Община Бургас, бе отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски. Паметта на Апостола беше почетена с военен ритуал и поднасяне на венци пред паметника му в Морската градина.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че Левски е обединител и всепризнат български символ.
"Апостола и неговото дело са едни от малкото неща, способни да обединят нацията.
Това е личност, която дръзна да разруши дебелите стени на робството, а на тяхно място да изгради държава със справедливи закони. Чиста и свята република, в която да вгради европейските ценности за равенство между хората независимо от вяра и произход.
Левски отдава живота си на каузата за национално освобождение на България. Един дълъг и тежък път, преминал през четническите сражения, странстването в чужбина и изграждането на комитетска мрежа, която да запали националната революция. И за всичко това Апостола не търси слава и благодарност. Обяснява делата си с няколко прости думички: "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството".
18 юли е повод да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения път. Да си дадем сметка за онова, което сме постигнали и това, което сме пропуснали.
Всеки път, когато отбелязваме гибелта или рождението на Апостола, ние си даваме сметка каква голяма мъдрост има в неговите думи и завети. Мъдрост, която ще остане все така силна и след векове", каза още Димитър Николов.