Югозападното държавно предприятиe създава нова бизнес среда
Югозападното държавно предприятиe създава нова бизнес среда / Дарик - Благоевград, Добряна Христова

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова се срещна с ръководството на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, директорите на териториалните поделения в структурата му и фирми ползватели на дървесина.

По време на визитата в областния център бяха обсъдени ангажиментите, които Югозападното държавно предприятие поема за гарантиране устойчивостта и сигурността на бизнеса, за ритмичното осигуряване на дървесина в предстоящата първа тръжна сесия. "Правим тази среща, защото искаме първо да чуем какво мисли бизнесът в горския сектор, хората, които са наши партньори и са на терен. Осигуряваме 36% от необходимата суровина за първото тримесечие и добри финансови планове, които ни дават сигурност за работните места. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова.

По време на срещата директорът на ДЮЗП д-р инж. Светозар Михайлов подчерта, че от институцията имат готовност да проведат, при максимална прозрачност, първата тръжна сесия за отдаване ползването на дървесина. На срещата в Благоевград стана ясно, че 1 075 080 кубическа метра е годишният план за ползване на дървесина за 2014 г. на предприятието. От тях 409 938 куб. метра ще бъдат предоставени на първата тръжна сесия, като приоритетно ще бъдат задоволени нуждите на местните търговци и ползватели.

"Цялото ползване на дървесина ще бъде извършено чрез възлагане на фирми, като Югозападното държавно предприятие няма да бъде конкурент на бизнеса, а ще функционира в негов интерес и в интерес на всички, които работят в гората", категоричен бе инж. Михайлов. "Искаме максимално да облекчим бизнеса и затова гаранциите за участие в процедурите са коригирани и са минимални, а авансовата вноска ще бъде не повече от 20% от стойността на обекта", посочи още той. В цените за добив на дървесина прекъсва тенденцията за намаляване и средно с 1 лев се увеличава цената за добив на кубик, а продажната цена е съобразена с конюнкурата на пазара и ще бъде намалена с 10-15%.

Зам.-министър Маринова изтъкна, че има нужда от промяна на цените на дървесината. „Те ще са по- ниски от средните за тази година”, уточни тя. Ресорният зам.- министър обяви, че цената  на падналата и съхнещата  дървесина се очаква да бъде значително по-ниска.

Зам.-министърът обяви, че МЗХ удовлетворява искането на браншовите организации пакетите дървесина, които ще се предоставят на бизнеса да са по  асортименти и поясни, че в една група  са  трупите, а втората група технологична дървесина и дърва за огрев. Ресорният зам.-министър подчерта, че с промените в Закона на горите се предвижда промяна в срока на залесяване и от 7 години става 3 г.

„Възстановяваме по- бързо българската гора и създаваме работни места”, добави тя. Зам.- министърът отбеляза важността за сертифицирането на горските територии по FSC стандарта. „Ползватели в Европа  търсят  сертифицирана дървесина, ако до края на 2016г. не сертифицираме българската гора няма да може и една клечка да продадем извън страната”, разясни тя.