Ваньо Шарков даде старт на системата за пръстови отпечатъци на пациентите в Благоевград
Ваньо Шарков даде старт на системата за пръстови отпечатъци на пациентите в Благоевград / Снимка: dariknews.bg

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков даде старт на системата за пръстови отпечатъци в болницата в Благоевград.

Тази сутрин той и подуправителката на НЗОК Иванка Кръстева направиха демонстрация как работи устройството за идентификация на пациентите в отделението по урология.
Вече са закупени 15 устройства за всичките отделения в лечебното заведение, като десет от тях вече се тестват. От 10 октомври системата ще заработи официално.

Зам.-министър Шарков увери, че при идентификацията няма да се снемат пръстови отпецатъци на пациентите, а ще се генерира персонален цифров код, с който всеки ще може да проследява как се разходват средствата на здравната каса.

Пациентите от спешен порядък няма да се идентифицират в момента на постъпване в отделението, а по-късно. Децата пък ще се представляват от своите родители и законни представители.
Ваньо Шарков увери, че пръстовата система не може да изпълнява функцията и на електронно здравно досие, защото тя ще съхранява единствено информация за това кога е хоспитализиран и кога е изписан пациентът.

Здравното досие пък трябва да съдържа допълнителна информация за назначена терапия, профилактични прегледи, изписани лекарства и други.
При отказ от страна на пациента да даде пръстов отпечатък, здравната каса ще прави проверка на всеки отделен случай, преди да се преведат средствата по клинична пътека на даденото лечебно заведение.

В момента 164 лечебници тестват системата за идентификация на пациентите, а на всички болници са доставени устройствата за пръстови отпечатъци.