/ Thinkstock/Getty Images
По атрактивен начин ще бъде отбелязан Тодоровден на много места в област Благоевград. Празникът, известен сред хората и като Конски Великден, е тази събота – 12 март, а стопани вече се готвят за предстоящите състезания и традиционното захранване на конете.

Стопани и любители на коне организират тази година празничен водосвет и ритуал по захранване на конете в Банско от 11 часа на паркинга между стадиона и градския парк.

Жители и гости на курортния град ще могат да се включат в празнично шествие с коне и каруци по улиците на града, а танцьори от местни групи ще поведат хоро под звуците на гайди, съобщиха от община Банско, с чиято подкрепа се организира празникът. Шествието на Тодоровден в Банско ще завърши около 13 часа на централния площад в планинския град за голямо хоро. 

По традиция разложкото село Бачево ще отбележи Тодоровден с литургия в храм „Свети Димитър“ и ще завърши с празничен концерт. От 10 часа в центъра на селото ще започне ритуал по захранване на конете, а от 11 часа в местността „Власовица“ са традиционните кушии, съобщиха от община Разлог. 

Десетки расови жребци ще могат да се видят и в местността „Беглико“ между симитлийските села Крупник и Черниче, съобщиха от община Симитли. За поредна година там ще се проведат състезания в няколко категории.

За стопаните на най-силните и най-бързите коне са осигурени награди от община Симитли и от кметствата на селата Крупник и Полена. 
 
БТА