„Стъпалата” се бори за  „100-те природни феномена на България”
„Стъпалата” се бори за „100-те природни феномена на България” / снимка: Община Разлог

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев се бори за включването на скалния рид „Стъпалата” в списъка на „100-те природни феномена на България”. Кампанията за набиране на предложения е инициирана от Български туристически съюз и цели да предложи на туристите, които искат да опознаят България още 100 нови туристически обекта.

Кметът на Община Разлог застана зад тази инициативата и подкрепи идеята за насочване на туристическия поток към 100 нови туристически обекта в България.

„Стъпалата” трябва да бъдат включени в списъка на „100-те природни феномена на България”. Това е природен феномен, които очароват туристите както през зимата, така и през лятото”, каза инж. Красимир Герчев. В писмо до изпълнителния секретар на БТС Венцислав Удев инж. Красимир Герчев мотивира включването на скалния феномен „Стъпалата”/ „Събиците”в списъка на „100-те природни феномена на България”. Стъпалата е рид в Северен Пирин и представлява скално образувание, изградено от мрамор на рида. Формата на скалното образувание дава и неговото име - 7 интересно стърчащи мраморни зъбери, които се редуват един под друг и имат формата на стълби. Изходен пункт за Стъпалата е хижа „Яворов”. Поради подчертано алпийския им характер с остри ръбове и отвесни скали по техните склонове са прокарани катерачни маршрути от ІІ и ІІІ категория.

100-те природни феномена на България ще бъдат избрани чрез електронно гласуване. Всички предложения ще бъдат публикувани на сайта на БТС.