Стартира кампанията Картофите - традиция и бъдеще
Стартира кампанията Картофите - традиция и бъдеще / netinfo
В рамките на информационна кампания „Картофите – традиция и бъдеще”, която ще се проведе утре в Хаджидимово, земеделските стопани ще могат да се запознаят с европейските практики в областта на картофопроизводителството.

Инициативата е във връзка с обявената от ООН 2008 г. за Международна година на картофа и е под патронажа на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Идеята е чрез провеждане на семинари стопаните, отглеждащи посевен материал, да се запознаят с практиката на водещи европейски фирми, както и с новите нормативни изисквания, отговарящи на законодателството на ЕС.

Важно условие за успешното развитие на отрасъла е информираността на земеделските стопани, която е в основата на повишаването на конкурентоспособността на българската земеделска продукция на Общия европейски пазар, съобщават от земеделското ведомство.

Организатори на инициативата са Министерство на земеделието и храните, Национална служба за растителна защита и Изпълнителна агенция по сортоизпитване и семеконтрол.В България използването на картофа като храна е на второ място след хляба. По статистически данни всеки българин консумира годишно около 30 килограма картофи.