Спряха разследването за смъртта на две деца от Дома в село Петрово
Спряха разследването за смъртта на две деца от Дома в село Петрово / netinfo
Окръжната прокуратура в Благоевград отказа да образува наказателно производство срещу служители в Дома за умствено изостанали деца и юноши в санданското село Петрово. Резултатите от приключилата полицейска проверка сочат, че смъртта на двамата възпитаници в социалното заведение през месец август, тази година, не е по вина на персонала и не е проявена престъпна небрежност от страна на медицинските лица там.

Настанените в дома в село Петрово Стоян Щърбов, на 7години и 10-годишната Катерина Цървенова умряха по време на върлувала това лято в дома епидемия от дизентерия. Прокуратурата в Благоевград се самосезира по случая след репортаж на Дарик радио, тъй като РИОКОЗ се опита да прикрие станалите нещастни инциденти с децата.

Заключението по водената полицейска проверка на ОД на МВР - Благоевград, категорично сочи, че причината за смъртта на Стоян Щърбов не е от епидемичния взрив на дизентерия. Момченцето било настанено в дома в Петрово три месеца преди настъпилата мистериозна смърт на 26 август. То тежало едва 10 килограма и било с множество здравословни увреждания.

В постановлението на прокуратурата за отказ да бъде образувано наказателно производство за смъртта на 10- годишната Катерина Цървенова, е отразено, че за момиченцето, което е вдигнало висока температура на 24 август, са положени адекватни медицински грижи и лечение в болницата в град Петрич.

Още пет деца в социалния дом бяха в критично състояние и носители на дизентерия в този период. Сред засегнатите от острата инфекция беше и санитарка от село Петрово.