Симити
Симити / Община Симитли
105 години от освобождението на населените места в община Симитли и в Пиринска Македония от турско робство ще отбележат с почести в общинския център на 9 октомври. На тържествена сесия на Общински съвет-Симитли, която ще се проведе в Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в 17,30 часа, със званието „Почетен гражданин“ ще бъде удостоен  акад. Христо Григоров - председател на Български червен кръст. Той е тясно свързан със Симитли, като внук на големия български революционер Ичко Бойчев, който е бил един от главните освободители  на Симитли преди 105 години. В знак на признание за саможертвата на освободителя на Пиринска Македония и в частност на Симитли общинското ръководство ще удостои внука на революционера с почетното звание.

В 18:00 часа събитието ще се пренесе на централния площад в град Симитли пред паметника „100 години свобода”, който бе изграден в чест на загиналите за свободата. Кметът на общината Апостол Апостолов, общински съветници, представители на институции и граждани ще положат венци и цветя на признателност. Почетен караул ще бъде строен пред паметника по случай 105-тата годишнина от свободата на Симитли.
Военнослужещи от военно формирование 56 040 – Благоевград, граждани и гости ще отдадат почести пред героите-освободители. Ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Симитли ще участват в празничния ден. Те ще разкажат най-важните моменти от историята на Пиринска Македония. Всички присъстващи ще преклонят глава и ще коленичат пред подвига и саможертвата на хиляди знайни и незнайни войни, дали живота си да бъдем свободни.