Проверяват аптеките в Пиринско за продажба на психотропни вещества
Проверяват аптеките в Пиринско за продажба на психотропни вещества / netinfo
Масирани проверки в аптечната мрежа на Пиринско за продажба на наркотични вещества на малолетни и непълнолетни стартира Регионалният център по здравеопазване в Благоевград.

Ще проверим всичките 58 аптеки, лицензирани за продажба на наркотични вещества в региона, сезирали сме и здравното министерство за случаите на злоупотреби от деца и тийнейджъри с лекарственото средство акинестат, заяви за Дарик д-р Ружка Ковачева – инспектор по наркотични вещества в РЦЗ - Благоевград.

От здравния център ще настояват препаратът да влезе в приложение № 3 на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, като се преразгледат начините на въздействие на медикамента и се забрани свободната му продажба в аптечната мрежа.

Контролната акция е предизвикана след публикация в интернет сайта на Дарик радио - dariknews.bg, че деца на възраст от 12 до 17 години масово се „друсат” с акинестат.

Въпросният медикамент, който е новото наименование на лекарството Паркизан, се използва за лечение на различни психични заболявания, както и за болестта на Паркинсон.

Преди време хапчетата са изписвани със специалните „зелени” рецепти, но в момента се продават свободно в аптечната мрежа, което е пълно безумие от страна на недобросъвестни аптекари, коментира за Дарик председателят на Сдружението на фармацевтите в Благоевград Димитрий Тюлеков.

Акинестатът се приема единствено по лекарско предписание, но тийнейджърите изпиват по повече от 6 хапчета наведнъж, които съчетават с приет алкохол, след което ефектът е като този на амфетамините и останалите психотропни вещества, забранени за свободна продажба от здравното министерство, обяви Тюлеков.

Ако лекарството се използва често и не по предназначене, а като средство за повдигане на настоението, може да породи и зависимост, предупреди още председателят на фармацевтичния съюз в Пиринско.