Празнуваме Бабинден
Празнуваме Бабинден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бабинден, един от най-интересните народни обичаи, свързан с едно от най-прекрасните събития в човешкия живот - раждането. В миналото, когато родилните домове и акушеркике са били нещо непознато, родилна помощ са оказвали бабите от семейството или утвърдилите се "градски или селски баби", а помощта се наричала бабуване.

Повикването на тези "баби" е ставало тайно. И през нощта, и в студ, и в мраз, "бабите" не са жалили нито време, нито себе си, за да окажат помощ на родилките. След раждането на детето "бабата" му връзвала пъпчето и го изкъпвала.

Винаги на Бабин ден, в знак на почит и уважение, жените родили през годината, отивали да поливат на бабата, като носели със себе си калъп домашен сапун и нов пешкир с копринени крайци и широка дантела. След това "бабата" ги канила в къщи вътре, за да ги почерпи.

Мъже на това събиране не присъствали. Единственият представител на мъжкия пол е музикантът, който свири, но той нямал думата. На празничната трапеза имало обикновено варена кокошка, обреден хляб, люти чушки, ракия и вино. След солидната почерпка жените водели бабата към реката, където я къпели против нейната воля.

Разбира се, с времето традициите са преминали през различни трансформации и са достигнали до наши дни съвсем променени. Днес празнуват акушерите, докторите-гинеколози и всички, свързани с родилната помощ.